S'identifier - S'inscrire - Contact

DAG 93 * CHOCOLADE

2.4.2012 * 15u35 * 16°C
« «Vroeger gestopt op het werk en begonnen aan mijn wandeling richting centrum van Leuven.
Onderweg zag ik deze kleine rode kever op het fietspad lopen en begon ik te fotograferen terwijl het beestje zich uit de voeten wou maken.
Het moet een raar zicht geweest zijn toen ik voorovergebogen het beestje volgde met mijn fototoestel.
Dit is géén stuk chocolade maar het roestige deksel van een rioolput.
En dit is wat ik las op wikepedia over de kever met het afrikaans masker op zijn schild en ik begrijp nu waarom dat beestje (gelukkig voor mij) niet ging vliegen.

Wat met name opvalt aan de paring is de duur, de vuurwants kent een zeer lange paring. Dit komt wel meer voor bij insecten, de mannetjes blijven lang aan het vrouwtje gehecht zodat ze niet met andere mannetjes kan paren. Dit gedrag komt ook voor dat een mannetje probeert meerdere eilegsels van een enkel vrouwtje te bevruchten, te voorkomen dat ze zijn spermapakketje uitwerpt of om grote hoeveelheden zaadcellen over te brengen zodat de bevruchtingskans groter wordt en zaad van andere mannetjes te vervangen. De paring van de vuurwants kan extreem lang duren, uit veldwaarnemingen blijkt dat de paring van de helft van de koppeltjes 12 uur of langer copuleert maar dit kan oplopen tot maar liefst zeven dagen.
nl.wikipedia.org/wiki/Vuurwants