S'identifier - S'inscrire - Contact

DAG 109 * ADEL

18.4.2012 *16u35 * 11°C
« «Ik kon me niet herinneren ooit dit beestje gezien te hebben.
Wat heeft het lange voelsprieten!
Dankzij de zus van mijn schoonzus wist ik heel snel dat dit een SMARAGDLANGSPRIETMOT (Adela reaumurella) is en dit via deze site:
www.natuurfotosite.be/

De laatste tijd liep ik steeds naar de lucht te turen en naar de bomen om vogels te spotten maar sinds enkele dagen ben ik  tijdens mijn wandelingen in de ban geraakt van al wat vliegt of kruipt en kleiner is dan een erwt: insecten!
Een hele wereld gaat voor me open tot mijn grote verbazing.
Dit mannetje is prachtig met zijn zilveren mantel en witte voelsprieten.
De onderkant is helemaal zwart en erg behaard want dat zag ik bij een soortgenoot die ondersteboven hing.

De smaragdlangsprietmot (Adela reaumurella) is een dagactieve nachtvlinder uit de familie Adelidae, de langsprietmotten. De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 14 en 18 millimeter.
De bovenvleugels van beide geslachten zijn metallisch groen, de ondervleugels zijn metallisch bronskleurig. Mannelijke vlinders hebben zeer lange antennes die wit gekleurd zijn en een ruige zwarte haardos op de kop, terwijl vrouwtjes relatief wat kortere antennes hebben met korter, lichter gekleur haar op de kop."
De vliegtijd is van april tot en met juni. De mannetjes zijn dan in grote groepen dansend te zien. Het dansen gebeurt in de buurt van meestal grote bladeren waar regelmatig in groepsverband op wordt neergestreken.
nl.wikipedia.org/wiki/Smaragdlangsprietmot